Vaskeråd

Kender du det - yndlingsblusen kan ikke blive vasket hurtigt nok, det slider på tøjet og måske er der også kommet en lille plet på - men din søn eller datter vil bare have den på igen.

Fortvivl ikke, jeg har samlet lidt vaskeråd og tips til at forlænge tøjets levetid, så du kan få titlen som verdens bedste mor igen og igen og igen

 

Vask altid nyt tøj
Jeg anbefaler at alt tøj vaskes før brug, så eventuel overskudsfarve eller andre kemikalierester fra produktionen forsvinder, dermed nedsætter du risikoen for at udvikle allergi.
Se efter behandlingsanvisning på varen. Farvede varer bør vaskes koldere end hvide. Stærkt farvede varer vaskes de første gange for sig selv. Brug evt. en skumvaskeklud (dem man bruger til baby’er), den suger evt. overskudsfarve – kluden kan bruges flere gange, indtil den er synligt misfarvet.

 

Vil du skåne tøjet og forlænge levetiden, skal du følge vaskeanvisningen og vaske tøjet med vrangen ud. Undgå tørretumbling.
Hvis du tørretumbler tøj, som ikke anbefales tørretumblet, så skal du regne med at tøjet kan krymbe op til 1 hel størrelse.

 

Strømper og strømpebukser
Du kan fordoble levetiden/holdbarheden af dine strømper og strømpebukser, hvis du blot sørger for, at vaske dem på vrangen inden brug første gang. Det skyldes, at fibrene har bedst af at blive ”vasket på plads” før brug, for at give den mest optimale slidstyrke og holdbarhed.

 

Mindsk risikoen for at dine nylonstrømper løber
Hvis du skyller dine nylonstrømper inden brug, holder de længere. Det anbefales, at du bløder dem op i ca 25-30 grader varmt vand, med et par dråber opvaskemiddel eller skyllemiddel. Dine strømper bliver stærkere og mere fleksible. De kan lugte lidt syntetisk, når de bliver pakket ud, lugten fjernes ved en skylning.
Opdager du et lille hul, kan du duppe lidt neglelak eller spraye med lidt hårlak. Det kan modvirke, at de løber yderligere. Det er ikke en langsigtet løsning, da det vaskes væk efter næste vask.

 

Hvidt tøj
Få hvidere tøj ved at vælge vaskepulver i stedet for vaskemiddel. En test i Tænk, Forbrugerrådets medlemsblad, viser, at vaskemiddel i pulverform er bedst til at holde tøjet hvidt og fjerne de problematiske pletter.

 

Jeans og denim
Især med jeans og mørkt tøj kan der opstå hvide slidstreger, når du vasker. Undgå for høje vasketemperaturer og vask altid jeans med vrangen udad. Sådan skåner du farven og mønstrene på bukserne og giver dem en længere levetid. Undgå at smide dine jeans i tørretumbleren. Det ødelægger fibrene og giver mærker i bukserne.
 

Lyn lynlåsen hver gang

En lynlås bliver hurtigere slidt, hvis den står åben, når tøjet vaskes, så husk altid at lyne lynlåsen, når du vasker dit tøj. Er lynlåsen blevet lidt drilsk? Så prøv at gnide et stearinlys på lynlåsen, det virker som smørelse og lynlåsen bliver så god som ny igen.

 

Pletfri
Vær forsigtig med at bruge pletfjerner, specielt på uvasket tøj, det kan give misfarvninger. Følg altid pletfjernerens brugsanvisning nøje.
Eller brug i stedet opvaskemiddel uden farve og parfume til at fjerne pletter fra mad på tøjet.
Gnid opvaskemidlet godt ind i pletten, og læg tøjet i en plastikpose, som lukkes til. Jo før du gør det – jo bedre resultat.
Lad opvaskemidlet virke i nogle timer.
Vask herefter tøjet, som du plejer.

 

Fedtpletter som olie, makeup, mayonnaise og lignende kan med fordel behandles med opvaskemiddel i en times tid, inden vask.

Farvede pletter, eksempelvis te, kaffe og bær kan mest effektivt fjernes med et vaskemiddel eller pletfjernerprodukt med blegemiddel i. Men pas på, ikke alt tøj tåler blegemiddel.

 

Afprøv blegemiddel på farvet tøj

Både til hvid og farvet vask kan du bruge pletfjerner. Er du nervøs for, at pletfjerneren vil blege dit kulørte tøj, kan du afprøve produktet på et ikke synligt sted på tøjet, inden du går i gang med behandlingen.

 

Der findes ikke én rigtig måde at tage sig at pletter – det afhænger meget af stoftype, farve og hvad pletterne kommer af – du kan finde en vejledning til forskellige pletter og forskellige materialer her: www.biotex.dk/pletguide


Pas på dit uldtøj ved at vælge en sæbe med lanolin, som er uldens naturlige fedt. Lanolin bevirker, at ulden bibeholder sin blødhed og ikke tørrer ud.
Det gælder også blandingsprodukter, som f.eks. uldstrømper fra Fuzzies, som kun indeholder 80% uld.

 

Hvordan tørrer du bedst tøjet?
Der er stor forskel på, hvordan tekstiler skal tørres. Er det tekstiler som fløjl, velour, frotte og lignende, er det en god ide at tumble det. Det får fibrene til at rejse sig, og tekstilet ser flot ud igen. Men generelt skal du, så vidt muligt, undgå tumbling af tøj, hvis du vil holde det friskt. Hæng det i stedet til tørre, og vil du minimere krympning og andre dimensionsændringer, er det en god ide at strække beklædningen før tørring.

Naturprodukter som bomuld kan forventes at krympe 3-5%

Jeg anbefaler altid, at tørre tøj i skyggen, så tøjet ikke bliver misfarvet af solens stråler.


Strik bør liggetørre, så det ikke går ud af facon, hvis man ønsker at bevare strikkens blødhed, kan det tørretumbles. Se efter behandlingsanvisning på varen.

 

Stryg på vrangen
Vil du undgå eller minimere strygning, bør du strække tøjet i våd tilstand, dog bør viscose aldrig strækkes i våd tilstand.
Jeg anbefaler, at du stryger dit tøj på vrangen. Ligeledes bør du ikke stryge direkte på printmotiver eller andre applikationer, perler el. lign.