Øko-Tex og GOTS

Hvad er bæredygtigt tøj?

 

Bæredygtigt tøj er tekstiler, der fremstilles under krav til, hvilke råvarer, det laves af, hvordan det skal genanvendes, og hvordan det nedbrydes, når det bliver smidt ud. Tøj belaster nemlig miljøet rigtig meget i alle faser af dets livscyklus. Uld giver for eksempel en meget høj udledning af drivhusgasser, hvor kunststoffer og bomuld belaster miljøet i mindre grad.

Hvis du ønsker at købe bæredygtigt tøj, kan du gå efter økologisk bomuld, der er dyrket uden brug af kemikalier og kunstgødning.

Noget nyt er tøj lavet af bambus. Det var først i 2011, at Beijing Universitetet opdagede, hvordan man kan lave stof af bambusstænglen. Bambus vinder stadig mere indpas på markedet, og det er ikke kun på grund af de bæredygtige og miljøvenlige fordele, men også fordi det er så utrolig blødt. 

 

Økologisk tøj

 

Når du køber økologisk børnetøj, kan du være sikker på, at der ikke er blevet brugt skadelige kemikalier i fremstillingen af tøjet.

Økologisk bomuld er bomuld, der er dyrket uden brug af kemikalier og kunstgødning. Bomuld er økologisk, når man har dyrket afgrøderne med naturressourcer, dvs at:

  • markerne ikke er sprayet med kræftfremkaldende pesticider
  • bomuldsplanterne kan dyrkes ved siden af fødevarer

Hold øje med ’Organic Cotton’, hvis du vil være sikker på, at børnetøjet er af økologisk bomuld.

 

GOTS certificering

Global Organic Textile Standard (GOTS) er udviklet af ledende internationale certificeringsorganer for at sikre internationalt anerkendte og høje kvalitetskriterier for økologisk tekstilproduktion – fra den første økologiske såsæd og høst til en forsvarlig miljømæssig forædling inden for rammerne af social ansvarlighed helt frem til den endelige certificering af det færdige tekstilprodukt. Alt sammen for at sikre, at forbrugerne har en kvalitetssikring på højeste niveau.
GOTS certificeringen garanterer:

  • at produkterne indeholder mere end 95% økologiske fibre

  • en miljømæssig og socialt ansvarlig produktion gennem hele forsyningskæden

  • en spildevandsbehandling, der renser alt spildevand, før det udledes igen

  • kvalitet af det færdige produkt

  • sociale krav baseret på de vigtigste normer fra Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO)

Med andre ord: GOTS certifikatet er din sikkerhed for, at produktet er produceret under økologiske forhold – helt fra råvaren til fremstillingsprocessen og det færdige produkt
Vil du gerne købe økologisk børnetøj, der har et GOTS certifikat, så hold øje med den hvide skjorte i den grønne ring
Du kan læse meget mere om GOTS certificering her: www.global-standard.org
 

Øko-Tex®-certificering


STANDARD 100 by OEKO-TEX®
 er produktmærket med tilnavnet TILTRO TIL TEKSTILER, der kan sættes på produkter der lever op til de krav der er fastsat i standarden.

OEKO-TEX® gruppen er udvidet og har nu en række certificeringer og mærkningsordninger som dækker forskellige produktgrupper samt produktion. De er alle opbygget som modulsystemer, så de kan kombineres og supplere hinanden. Det har mange fordele - for producenterne som ad den vej kan sikre en bæredygtig produktion og for forbrugerne som sikres tekstiler (og lignende produkter) som er testet for mere end 300 forskellige sundheds- og miljøskadelige stoffer.

Som forbruger er det interessant at vide, hvilke krav OEKO-TEX® stiller, og hvorfor nogle kemiske stoffer er begrænsede eller slet ikke må være i tekstilerne.

Det kan også være rart at vide, hvilke fordele OEKO-TEX®-mærkede varer har for dig som forbruger, og hvad du skal være opmærksom på, når du køber varer mærket med Tiltro til Tekstiler.

Du kan tjekke certifikater direkte på www.oeko-tex.com via et såkaldt validitetstjek direkte fra sitets forside.

Se her hvordan:

http://www.okotex.dk/media/1054/validitetstjek.png?width=360.5491329479769&height=500