Hvad er bæredygtigt tøj?

Bæredygtigt tøj er tekstiler, der fremstilles under krav til, hvilke råvarer, det laves af, hvordan det skal genanvendes, og hvordan det nedbrydes, når det bliver smidt ud. Tøj belaster nemlig miljøet rigtig meget i alle faser af dets livscyklus. Uld giver for eksempel en meget høj udledning af drivhusgasser, hvor kunststoffer og bomuld belaster miljøet i mindre grad.

Hvis du ønsker at købe bæredygtigt tøj, kan du gå efter økologisk bomuld, der er dyrket uden brug af kemikalier og kunstgødning.

Noget nyt er tøj lavet af bambus. Det var først i 2011, at Beijing Universitetet opdagede, hvordan man kan lave stof af bambusstænglen. Bambus vinder stadig mere indpas på markedet, og det er ikke kun på grund af de bæredygtige og miljøvenlige fordele, men også fordi det er så utrolig blødt. 

 

Hos Nice Wear finder du kun tøjmærker, der har taget aktivt stilling til bæredygtighed.

 

BAMBUS

Bambus er mere kendt som pandaføde og forbindes (endnu) ikke med tøj. Men det er ved at ændre sig, da bambustøj bliver mere og mere populært for hver dag der går.

Bambus skyder bogstaveligt talt op i luften, da det gror super hurtigt. Bambusplanter vokser hurtigt og kan vokse helt op til én meter om dagen. En bambusplante kan bestå af adskillige stængler. Derfor kan du regne med vedvarende produktion. Fordelene for miljøet er heller ikke gået ubemærkede hen.

- Bambus absorberer en del vand, men planterne opvejer selv dette. Planternes krone og faldne blade reducerer vandfordampningen, så mindre vand mistes, og dermed undgår man at skulle vande planten
- Bambus har mange rødder og deres struktur gør jorden løsere og derfor mere frugtbar

- Bambus vokser virkelig hurtigt og vokser frem igen, efter at en del af det er blevet fældet
- Bambus er på naturlig vis et perfekt levested for insekter, fugle og endda nogle pattedyr
- Bambus har ikke brug for sprøjtemidler eller kunstgødning

 

GOTS certificering

Global Organic Textile Standard (GOTS) er udviklet af ledende internationale certificeringsorganer for at sikre internationalt anerkendte og høje kvalitetskriterier for økologisk tekstilproduktion – fra den første økologiske såsæd og høst til en forsvarlig miljømæssig forædling inden for rammerne af social ansvarlighed helt frem til den endelige certificering af det færdige tekstilprodukt. Alt sammen for at sikre, at forbrugerne har en kvalitetssikring på højeste niveau.
GOTS certificeringen garanterer:

  • at produkterne indeholder mere end 95% økologiske fibre

  • en miljømæssig og socialt ansvarlig produktion gennem hele forsyningskæden

  • en spildevandsbehandling, der renser alt spildevand, før det udledes igen

  • kvalitet af det færdige produkt

  • sociale krav baseret på de vigtigste normer fra Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO)

Med andre ord: GOTS certifikatet er din sikkerhed for, at produktet er produceret under økologiske forhold – helt fra råvaren til fremstillingsprocessen og det færdige produkt
Vil du gerne købe økologisk børnetøj, der har et GOTS certifikat, så hold øje med den hvide skjorte i den grønne ring
Du kan læse meget mere om GOTS certificering her: www.global-standard.org
 

Øko-Tex®-certificering

STANDARD 100 by OEKO-TEX®  er produktmærket med tilnavnet TILTRO TIL TEKSTILER, der kan sættes på produkter der lever op til de krav der er fastsat i standarden.

OEKO-TEX® gruppen er udvidet og har nu en række certificeringer og mærkningsordninger som dækker forskellige produktgrupper samt produktion. De er alle opbygget som modulsystemer, så de kan kombineres og supplere hinanden. Det har mange fordele - for producenterne som ad den vej kan sikre en bæredygtig produktion og for forbrugerne som sikres tekstiler (og lignende produkter) som er testet for mere end 300 forskellige sundheds- og miljøskadelige stoffer.

Du kan læse meget mere om Øko-Tex certificering her www.oeko-tex.com